Murrusafı

Murrusafı

MurrusafıMurrusafı
(Commiphora myrrha)

Burseraceaefamilyasındandır. Diğer adları Mirra, Mirri safi.
10 metre boylarında, küçük ve dikenli yapraklan zeytin yapraklarına benzeyen bir ağaççıktır. Sivri dikenleri dokunan canlının derisine batar, böylece hem bir koruyuculuk görevini yerine getirir, hem de dışardan bitkiye estetik bir görünüş katar.
Arabistan, Somali, Habeşistan dağlarında yetişir.
Bu ağacın gövdesini saran ince kabuğun yaralanmasıyla elde edilen reçine tarihin en eski çağlarından bu yana halk hekimliğinde yaygınlıkla kullanılmıştır. Gözyaşı şeklinde sızan, bu reçine önce sarımsı beyazdır, kurur katılaşırken kırmızılaşır. Özel kokusu, acımsı lezzeti vardır. Tarihte Pers krallığının bütün kadınları bu kokudan sürünürler ve kralın giysileri de bununla kokulanırdı.
Bileşiminde reçine, acı madde, uçucu yağ ve zamk bulunur. Parfümeri endüstrisinde, kozmetik ve merhem yapımında kullanılır. Diş macunu ve uyarıcı toniklerin oluşumuna girer.
Güçlendirici, uyarıcı, enerji verici, mikrop öldürücü, spazm çözücü, balgam söktürücü, göğüs yumuşatıa, ishal ve iltihap giderici, yara iyileştirici, yara kapatıcı, çürümeyi-kokuşmayı önleyici, yatıştırıcı etkileri vardır.
İştahsızlığa, nefes darlığına, kadın hastalıklarına, ağız yaralarına, öksürüğe, bronşite, vereme, basura ve çeşitli hastalıklara karşı kullanılır.
Bu etkileri elde etmek için günde 0.5-1 gram alınır.
Tütsü olarak da kullanılır.
Dikkat, yüksek doz ve uzun süreli kullanımdan kaçınılmalı, böbrek rahatsızlığı olanlarla hamileler hekim denetimi olmadan kullanmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ